NMBS 2025 een duurdere zaak

Vooruitblik naar 2025: onze jongeren en senioren wederom de dupe van de hervormingen binnen de nmbs. De tickets worden fors duurder wat voor vele jongeren en senioren een inperking van hun mobiliteit betekent. Daarom trokken we samen met de collega’s van ABVV West-Vlaanderen afgelopen weekend al aan de alarmbel.
 
 

De concrete wijzigingen zoals ze nu gepland zijn zullen nare gevolgen hebben voor jongeren en senioren:

• Het retourticket van €8,30 voor 65-plussers verdwijnt ten voordele van een korting van 40% op de ‘standaardprijs’. Concreet zou een ticket Oostende-Luik heen en terug dan €30,60 kosten, meer dan drie keer de huidige prijs.
• Jongeren onder de 26 kunnen ook genieten van de korting van 40%, maar de Youth Multi (tienrittenkaart voor jongeren -26 jaar) zal verdwijnen. Concreet zou een retourticket Oostende-Luik €30,60 kosten in plaats van €12, of bijna drie keer de huidige prijs.
• Voor mensen met recht op een verhoogde tegemoetkoming (RVT) wordt de algemene korting van ongeveer 50% vervangen door een korting van 40%. Concreet zou een retourtje Oostende-Luik €30,60 kosten in plaats van €26,60.