Ook zonder opkomstplicht is jouw stem van belang!

“De opkomstplicht mag dan afgeschaft zijn, maar jouw stem is belangrijker dan ooit! Het bepalen van de toekomst van jouw gemeente ligt in jouw handen. Ontdek waarom deelnemen aan de verkiezingen cruciaal is.”


JOUW STEM, JOUW STAD, JULLIE TOEKOMST!

Jouw beslissing om te stemmen maakt meer verschil dan je denkt. Wanneer minder mensen hun stem uitbrengen, wordt de stem van een kleinere groep kiezers bepalend voor de toekomst van onze samenleving. Dat betekent dat jouw stem nog krachtiger is wanneer je wel naar de stembus gaat! Laat niet iemand anders beslissen over zaken die jouw dagelijks leven beïnvloeden, zoals betaalbare woningen, verkeersveiligheid, werkgelegenheid en klimaatbeleid.

Stemmen is de kern van onze democratie. Het biedt burgers de kans om invloed uit te oefenen op de besluiten die hun dagelijks leven beïnvloeden, zoals gezondheidszorg, onderwijs, economie en milieu. Maar er zijn diepere redenen waarom stemmen essentieel is.

Stemmen geeft legitimiteit aan het politieke systeem. Zonder de stem van het volk verliezen gekozen leiders hun mandaat om namens hen te regeren. Hoe meer mensen stemmen, hoe sterker de democratie, omdat de beslissingen dan de wil van een breed gedragen meerderheid weerspiegelen.


In een diverse samenleving vertegenwoordigt elke stem een ander perspectief. Niet stemmen betekent dat bepaalde groepen minder invloed hebben op beslissingen die voor iedereen van belang zijn. Dit kan leiden tot ongelijkheid, waar alleen de belangen van de meest actieve groepen worden behartigd. Door te gaan stemmen, zorg je ervoor dat ook jouw belangen worden meegenomen in het lokale beleid.

Als ABVV zijn we ervan overtuigd: “Stemmen is niet alleen een recht, maar ook een verantwoordelijkheid.” Als burgers niet stemmen, geven ze hun invloed uit handen en laten ze anderen beslissen over hun toekomst. Door te stemmen, laat je zien dat je betrokken bent en bereid bent om bij te dragen aan de gemeenschap.

Kortom, stemmen is een krachtige manier om je stem te laten horen, je toekomst te bepalen en de democratie te versterken.


Hoe geldig stemmen? Check hieronder de instructiefilmpjes van de Vlaamse overheid.


In aanloop naar deze gemeenteraadsverkiezingen schuift het Vlaams ABVV ‘13 lokale en syndicale voorstellen’ naar voor. Deze richten zich op eerlijke lonen, het versterken van de sociale zekerheid, betere bescherming van werknemers en duurzame werkgelegenheid. Ook vragen we aandacht voor inclusie op de arbeidsmarkt en maatregelen tegen sociale dumping. We roepen besturen op tot politieke actie om deze doelen te verwezenlijken. Lees er hier alles over.